AUDIO KNJIGA

“Srebrenica-hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem”

AUTOR: MATTHIAS FINK

AUDIO KNJIGA

O projektu

Sloboda, pravda i solidarnost su vodeći principi u djelovanju Fondacije Konrad Adenauer (KAS). KAS je politička fondacija bliska Kršćansko-demokratskoj uniji Njemačke (CDU). Kao jedan od osnivača stranke CDU i prvi njemački kancelar, Konrad Adenauer (1876-1967), povezivao je kršćansko-socijalnu, konzervativnu i liberalnu tradiciju. Njegovo ime je simbol demokratske obnove Njemačke, ulaska Njemačke u transatlantsku zajednicu, vizije evropskog ujedinjenja i usmjerenja ka socijalnoj tržišnoj privredi.

KAS se zalaže za slobodan i dostojanstven život čovjeka po vlastitom ubjeđenju. Trudimo se da kao njemačka fondacija pomognemo da Njemačka na primjeren način odgovori na izazove pred kojima se nalazi zbog svoje rastuće odgovornosti u svijetu.

Jedan od osnovnih ciljeva djelovanja fondacije u Bosni i Hercegovini je prevazilaženje ratne prošlosti, međureligijski i međuetnički dijalog. Sadašnjost Bosne i Hercegovine je obilježena prošlošću i krvavim ratom. Život još uvijek snažno oblikuju ratni događaji i posljedice rata, a pitanje odgovornosti za rat sastavni je dio društveno-političkog diskursa. Suočavanje s prošlošću u Bosni i Hercegovini je gotovo bez iznimke povezano s ratnim zločinima. Najvažniju ulogu u suočavanju s ratnom prošlošću i potrazi za pravdom za žrtve igraju sudovi, prije svega je to bio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). U okviru projekata koji se bave ovim temama, KAS podržava projekte sa ratnim veteranima svih vojski koje su ratovale na teritoriji BiH. Veterani u dijaloškom formatu prenose svoja iskustva prije svega mladima u cilju njegovanja kulture sjećanja i prevencije nasilja među mladima.

Uprkos stalnoj prisutnosti prošlosti u svim područjima života u Bosni i Hercegovini, malo je primjera društvene konstruktivne rasprave. Ovdje ključnu ulogu igraju mediji i nevladine organizacije.

Negiranje genocida je i dalje prepreka miru i pomirenju u Bosni i Hercegovini. Historijski revizionizam predstavlja opasnost za procese izgradnje mira i tranzicijske pravde. Kroz pristup zasnovan na činjenicama i njegovanje kulture sjećanja koji promoviraju toleranciju, međuetnički dijalog i pomirenje posvećeni smo suočavanju sa ratnom prošlošću i njenom prevazilaženju.

AUDIO KNJIGA

Glas dali

Jasna Diklić

Aleksandar Seksan

Sven Petke, direktor Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH

Zašto je Fondacija Konrad Adenauer
realizirala ovaj projekat?

O nama

Fondacija svojim programima i projektima daje doprinos u razvoju demokratije, socijalne tržišne privrede, međureligijskog dijaloga, te međunarodne saradnje. Ovdje će biti predstavljene aktivnosti Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini.


Warning: realpath(): open_basedir restriction in effect. File(/www/wwwroot/parketexpert.ba/.htaccess) is not within the allowed path(s): (/www/wwwroot/audiobook-srebrenica.ba/:/tmp/:/dev/shm/nginx-cache/wp) in /www/wwwroot/audiobook-srebrenica.ba/wp-includes/functions.php on line 2124